Groene Gevels voor scholen

De kracht van Groen op School

Een grijze, troosteloze speelplaats is in de winter somber en kil, terwijl de betonnen ondergrond ijskoud aanvoelt. In de zomer verandert de situatie echter, en wordt de speelplaats ondraaglijk heet door de brandende zon die op het grijze beton weerkaatst. Deze omgeving biedt weinig inspiratie of plezier gedurende het hele jaar, waardoor het een trieste en onaantrekkelijke plek is voor zowel kinderen als volwassenen.

Er is al veel bekend over de positieve effecten van vergroening op onze leefomgeving. Bomen en struiken dragen bij aan een betere luchtkwaliteit door CO2 op te nemen en zuurstof af te geven, wat de gezondheid van zowel kinderen als volwassenen ten goede komt. Daarnaast bieden ze schaduw, waardoor de temperaturen in de zomer aangenamer worden, wat op zijn beurt het comfort en de veiligheid van de speelplaats verbetert.

Helaas is vergroening niet altijd eenvoudig te realiseren, vooral op een beperkte ruimte zoals een kleine speelplaats. Het duurt inderdaad jaren voordat bomen groot genoeg zijn om voldoende schaduw te bieden. Dit kan een uitdaging zijn voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp en onderhoud van speelplaatsen. In dergelijke gevallen moeten creatieve oplossingen worden gezocht om de voordelen van vergroening te benutten, zelfs als er beperkte ruimte beschikbaar is.

De voordelen van gevelgroen

Educatieve Waarde

Community Building

Esthetische verbetering

Koelingseffecten

Geluidsreductie

Biodiversiteit

Isolatie en Energie- efficiëntie

Luchtkwaliteit Verbetering

Groen Gedrag Bevorderen

De natuur als leraar

De natuur fungeert als een krachtige leraar, en het toevoegen van groen aan schoolomgevingen biedt unieke leerkansen voor studenten. Leren te midden van groen helpt niet alleen bij het ontwikkelen van vaardigheden, maar creëert ook een diepere verbondenheid met onze wereld. Bij VZW Groene Gevels zijn we enthousiast over het ondersteunen van scholen bij het creëren van groenere omgevingen voor een gezondere en gelukkigere toekomst.

Door groene elementen toe te voegen, kunnen we niet alleen inspirerende leeromgevingen creëren, maar ook schaduwrijke plekken voor verkoeling tijdens warme dagen. Hopelijk heeft onze gids u geïnspireerd om uw school groener en inspirerender te maken! Als u meer wilt weten over hoe VZW Groene Gevels u hierbij kan helpen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@groenegevels.be

Laten we samen werken aan een omgeving die bewustwording stimuleert en een betere toekomst voor ons allen bevordert.

Wil u meer te weten komen over groen op school?

De infobrochure voor scholen

Onderstaande infogids voor scholen tracht inspiratie te bieden en een overzicht te geven van de manieren waarop VZW Groene Gevels uw school kan ondersteunen bij het creëren van groenere, aantrekkelijkere speelplaatsen, zelfs op kleine ruimtes en in een kort tijdsbestek. (Download de scholenbrochure)

Laat u inspireren door onze realisaties & relevante artikels

Al 10 jaar onthardt en vergroent vzw Groene Gevels in samenwerking en in opdracht van verschillende steden, gemeentes en districten.

U kan de realisaties in meer detail bekijken door op het gewenste project te klikken.

Vragen? Stel ze gerust via ons contactformulier.

Geprikkeld? Let's talk!

Contacteer ons voor een kennismakingsgesprek,
we helpen u graag brainstormen over duurzaamheid, ontharding & vergroening.