FAQ

  1. Mijn klimplant is ziek…wat nu?
  2. Hoeveel kost een groene gevel?
  3. Ik wil een groene gevel… hoe begin ik er aan?
  4. Moet ik mijn groene gevel water geven?
  5. Hoe komt het dat mijn blauwe regen niet bloeit?
  6. Kunnen klimplanten mijn gevel beschadigen
  7. Hoe snel groeien klimplanten / Hoe lang duurt het voor mijn groene gevel volgroeid is?
  8. Leggen jullie ook groendaken aan?
  9. Ik heb een andere vraag.

1. Mijn klimplant is ziek…wat nu?

Jammer genoeg gebeurt het wel eens: een mooie klimplant die ziek wordt. Bruine bladeren, vlekken, beestjes, … De oorzaak ligt meestal bij de omgeving: te nat, te droog, te warm, … Wij gebruiken nooit chemische produkten om de ziekte “op te lossen”. Als de klimplant op de verkeerde plek staat, kan je die best door een meer geschikte plant vervangen. Bijvoorbeeld een kamperfoelie die op een zuidgerichte gevel staat, terwijl die best in half-schaduw staat, kan je vervangen door een passiflora, een echte zonneklopper.

2. Hoeveel kost een groene gevel?

Alles staat of valt bij het juiste ontwerp. Een goed ontworpen groene gevel is goedkoop in aanleg en onderhoud.

Een groene gevel met zelfklimmers, zoals klimop of wilde wingerd, is zeer goedkoop in de aanleg maar erg duur in onderhoud.

Vandaar dat wij kiezen voor klimplanten die op een klimhulp groeien omdat hier het onderhoud minimaal is. Een eenmalige investering aan deze groene gevels is de klimhulp. Door jarenlang onderzoek hebben we de beste materialen gevonden, die duurzaam en betaalbaar zijn.

– Doe-het zelf: Materialen voor klimhulp van een kleine geveltuin: < 50€
– Laten aanleggen van een kleine geveltuin: 300 € tot 500 € all-in -> plantgat, grond, klimplant en klimhulp, alles geplaatst. In sommige gemeenten wordt het plantgat aangelegd door de gemeente. Informeer ernaar: het is een serieuze besparing op de kostprijs.
– Voor de aanleg van grotere groene gevels ligt de prijs, all-in, meestal tussen de 30 € en de 60 € /m² afhankelijk van de grootte en de complexiteit.

Jonge klimplanten kosten in het tuincentrum rond de 10€ per stuk. Voor grote planten betaalt u veel meer.

3. Ik wil een groene gevel…hoe begin ik er aan?

Stuur een paar foto’s, de oriëntatie van de gevel, de afmetingen en eventueel je voorkeuren naar info@groenegevels.be of geef je gegevens op via ons contactformulier.

4. Moet ik mijn groene gevel water geven?

Tijdens droge periodes geef je best aan de klimplant een halve emmer water per week in de beginfase. Na de eerste winter heeft een goed aangelegde groene gevel geen water meer nodig.

5. Hoe komt het dat mijn blauwe regen niet bloeit?

De oorzaak dat uw blauwe regen nog niet bloeit, ligt wellicht bij de herkomst van uw plant. Wisteria’s worden voornamelijk door zaad of via enten vermeerderd. Bij gezaaide planten kan het afhankelijk van de soort tot meer dan 10 jaar duren vooraleer de eerste bloemtrossen aan de takken verschijnen. De zaailingen waarop men enten plaatst van rijkbloeiende moederplanten zullen al na twee jaar bloeien. Bij de aanschaf van een blauwe regen is het dan ook interessant te kijken of je een viertal cm boven de grond nog de vergroeiingsplaats van de ent kan waarnemen. Wisteria’s of blauwe regens die op deze manier zijn vermeerderd, geven ook de garantie van soortechtheid en een goede bloei. Je kunt begrijpen dat deze planten dan ook iets duurder zijn in aankoop. Daartegenover staat dat men zeker is van de kleur en de groeiwijze van de blauwe regen die je koopt.
Als je geen vergroeiing ziet van een ent dan heb je veel kans dat je een zaailing gekocht hebt. Om te weten hoe lang je nog zal moeten wachten op de eerste bloemtrossen kun je kijken naar de groeirichting van takken. Winden deze zich netjes van rechts naar links (wijzers in), dan heb je een Wisteria floribunda. Deze bloeien pas ten vroegste na 10 jaar, maar dan wel met lange bloemtrossen die zeer mooi ogen als die onder pergola’s door hangen.

6. Kunnen klimplanten mijn gevel beschadigen

Een veelgehoord vooroordeel is dat klimplanten de gevel beschadigen terwijl dit slechts in uitzonderlijke gevallen zo is. Klimop en in mindere mate ook Wilde wingerd kunnen de voegen van uw woning beschadigen indien het gaat om een woning gebouwd vóór 1960. Want vroeger werd er kalk gebruikt in plaats van cement om bakstenen gevels te voegen. Dus enkel bij de combinatie van een oude gevel en zelf-hechtende klimplanten moet u oppassen. Sowieso passen wij in 99% van de gevallen GEEN zelfhechtende klimplanten toe omdat deze vaak veel meer onderhoud vergen.
Een andere mogelijke oorzaak van schade is de diktegroei van de stam. Een klimplant die te dicht tegen de gevel geplant wordt maar op hoge leeftijd erg dik wordt, kan de gevel achteruit drukken.

7. Hoe snel groeien klimplanten / Hoe lang duurt het voor mijn groene gevel volgroeid is?

Dit is zéér uiteenlopend omdat er erg veel verschil is tussen traaggroeiende klimplanten zoals kardinaalsmuts en snelgroeiende klimplanten zoals hop of bruidsluier. Reken op een halve meter per jaar tot 5 meter per jaar afhankelijk van de soort klimplant, maar de meeste soorten liggen tussen de 1 en 3 meter per jaar. Hier vindt u meer informatie over de groeisnelheid.

8. Leggen jullie ook groene daken aan?

Neen, wij willen ons toeleggen op grondgebonden groene gevels, maar U kan wel bij onze volgende partner terecht: www.emcgreenroofs.be Vraag naar Christophe, hij zal je goed verder helpen!

9. Ik heb een andere vraag.
Stuur je vraag naar ons via het contactformulier.