Heb je vragen?

Bij sommige mensen roept de term ‘groene gevel’ wel wat vragen op. Daarom verzamelden we al een paar antwoorden voor je.

Alles staat of valt bij het juiste ontwerp. Een goed ontworpen groene gevel is goedkoop in aanleg en onderhoud.

Een groene gevel met zelfklimmers, zoals klimop of wilde wingerd, is zeer goedkoop in aanleg maar dan weer duur in onderhoud.

Daarom kiezen wij voor klimplanten die op een klimhulp groeien omdat hier het onderhoud minimaal is. Een eenmalige investering aan deze groene gevels is de klimhulp. Door jarenlang onderzoek hebben we de beste materialen gevonden, die duurzaam en betaalbaar zijn.

– Doe-het zelf: Materialen voor klimhulp van een kleine geveltuin: plantgat, grond, klimplant en klimhulp, alles geplaatst. In sommige gemeenten wordt het plantgat aangelegd door de gemeente. Informeer ernaar: het is een serieuze besparing op de kostprijs.
– Voor de aanleg van grotere groene gevels ligt de prijs, all-in, meestal tussen de 30 € en de 60 € /m² afhankelijk van de grootte en de complexiteit.
– Voor een offerte voor de aanleg door Groene Gevels, stuur je vraag naar info@groenegevels.be of geef je gegevens op via ons contactformulier.

Stuur een paar foto’s, de oriëntatie van de gevel, de afmetingen en eventueel je voorkeuren naar info@groenegevels.be of geef je gegevens op via ons contactformulier.

Tijdens droge periodes geef je de klimplant in de beginfase best een halve emmer water per week. Na de eerste winter heeft een goed aangelegde groene gevel geen water meer nodig.

Als uw gevel nog niet geïsoleerd is, is het een zeer goed idee om deze te laten isoleren voor u en groene gevel laat isoleren. Groene Gevels vzw doet zelf geen isolatiewerken, maar staat open om samen te werken met de uitvoerders van de gevelisolatie.
Het beste isolatiemateriaal voor gevels is volgens ons Resolschuim, meer info hier: https://www.isolteam.be/nl/isolatiemateriaal/resolschuim

Als u de volledige gevel wil begroenen kan u kijken of "gevelvervangend groen" een optie is voor u. Hierbij wordt er enkel een waterdichte folie geplaatst en dient de groene gevel als 'gevelafwerking'. Dit is de goedkoopste oplossing maar het nadeel is dat u enkele jaren een 'lelijke' zwarte gevel hebt. Deze optie is het meest geschikt voor blinde gevels zonder ramen of deuren. Een andere goede optie is crepi laten plaatsen en dan kan u zelf kiezen waar u een groene gevel wenst.

Een veelgehoord vooroordeel is dat klimplanten de gevel beschadigen terwijl dit slechts in uitzonderlijke gevallen zo is. Klimop en in mindere mate ook Wilde wingerd kunnen de voegen van een woning beschadigen indien het gaat om een woning gebouwd vóór 1960. Want vroeger werd er kalk gebruikt in plaats van cement om bakstenen gevels te voegen. Dus enkel bij de combinatie van een oude gevel en zelf-hechtende klimplanten moet u oppassen. Sowieso passen wij in 99% van de gevallen GEEN zelfhechtende klimplanten toe omdat deze vaak veel meer onderhoud vergen.
Een andere mogelijke oorzaak van schade is de diktegroei van de stam. Een klimplant die te dicht tegen de gevel geplant wordt maar op hoge leeftijd erg dik wordt, kan de gevel achteruit drukken.

Gevelbeplanting is niet alleen mooi; het kan ook fijnstof binden, biodiversiteit vergroten en het werkt verkoelend. Kijken op groen verlaagt ook stress, heeft dus een positief effect op het gemoed, werkt verbindend en bevordert zelfs sociaal contact.

Neen, wij willen ons toeleggen op grondgebonden groene gevels, maar binnenkort kan je hier de links vinden naar onze partners.

Jammer genoeg gebeurt het wel eens: een mooie klimplant die ziek wordt. Bruine bladeren, vlekken, beestjes, … De oorzaak ligt meestal bij de omgeving: te nat, te droog, te warm, … Wij gebruiken nooit chemische produkten om de ziekte “op te lossen”. Wanneer de klimplant op de verkeerde plek staat, kan je die best door een meer geschikte plant vervangen. Bijvoorbeeld een kamperfoelie die op een zuidgerichte gevel staat, terwijl die best in half-schaduw staat, kan je vervangen door een passiflora, een echte zonneklopper.

De oorzaak dat je blauwe regen nog niet bloeit, ligt wellicht bij de herkomst van de plant. Wisteria’s worden voornamelijk door zaad of via enten vermeerderd. Bij gezaaide planten kan het afhankelijk van de soort tot meer dan 10 jaar duren vooraleer de eerste bloemtrossen aan de takken verschijnen. De zaailingen waarop men enten plaatst van rijkbloeiende moederplanten zullen al na twee jaar bloeien. Bij de aanschaf van een blauwe regen is het dan ook interessant te kijken of je een viertal cm boven de grond nog de vergroeiingsplaats van de ent kan waarnemen. Wisteria’s of blauwe regens die op deze manier zijn vermeerderd, geven ook de garantie van soortechtheid en een goede bloei. Je kunt begrijpen dat deze planten dan ook iets duurder zijn in aankoop. Daartegenover staat dat je zeker bent van de kleur en de groeiwijze van de blauwe regen die je koopt.
Als je geen vergroeiing ziet van een ent dan is er veel kans dat je een zaailing hebt gekocht. Om te weten hoe lang je nog zal moeten wachten op de eerste bloemtrossen kun je kijken naar de groeirichting van takken. Winden deze zich netjes van rechts naar links (wijzers in), dan heb je een Wisteria floribunda. Deze bloeien pas ten vroegste na 10 jaar, maar dan wel met lange bloemtrossen die zeer mooi ogen als die onder pergola’s door hangen.

Dit is zéér uiteenlopend omdat er erg veel verschil is tussen traaggroeiende klimplanten zoals kardinaalsmuts en snelgroeiende klimplanten zoals hop of bruidsluier. Reken op een halve meter per jaar tot 5 meter per jaar afhankelijk van de soort klimplant, maar de meeste soorten liggen tussen de 1 en 3 meter per jaar. In onze plantengids kan je meer info vinden over de groeisnelheid.

Veel klimplanten hoeven niet of nauwelijks te worden gesnoeid. Wanneer ze wel worden  gesnoeid is dit om ze binnen de perken te houden. Voor de gezondheid van de planten is het vaak niet nodig, de natuur zorgt voor zichzelf. Heb je toch snoeihulp nodig neem dan gerust contact op. In sommige steden of gemeenten neemt de groendienst vanaf een bepaalde hoogte de snoei voor zijn rekening.

Kijk zeker op de website van je gemeente/stad voor de reglementering omtrent mogelijke aanleg. Vaak gaat het om een simpele meldingsplicht. Bijna overal moet je erop toezien dat je stoep voldoende breed is. Na het uitbreken van de stoeptegels moet er nog ongeveer 1,5m overblijven. Ook planten met doornen zijn vaak niet toegestaan.

No Content

Blijf op de hoogte!

Graag alles over onderhoudstips, nieuwe lezingen, workshops en ontwikkelingen binnen Groene Gevels in je mailbox?

Registreer je dan nu voor de 3-maandelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Groene Gevels Nieuws. Je ontvangt 4 x per jaar:

  • Tips & tricks voor het komende seizoen
  • Onderhoudstips
  • Goede voorbeelden & realisaties
  • vacatures

Voornaam
Achternaam
Je e-mailadres

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord