Clematis armandii

Groenblijvende clematis

Bekijk en download hier de plantenfiche.

Er zijn zo’n 1000 soorten clematis om uit te kiezen maar deze is onze favoriet omdat hij wintergroen is. De bladeren zijn lederachtig, eerst bronskleurig rood om later naar donkergroen te evolueren. Met een zee van heerlijk geurende witte bloempjes in het vroege voorjaar is hij een een echte eye-catcher. Clematis armandii houdt van een tegen wind beschutte standplaats in de halfschaduw of volle zon en verlangt een neutrale tot kalkrijke, goed doorlaatbare grondsoort. Deze plant is goed tot zeer goed winterhard, lokt vlinders en bijen en is geschikt voor muurbeplanting, trellis of pergola begroeiing.

Onderhoud:
Normaal geen snoei nodig, enkel indien ze buiten de voorziene ruimte groeien, indien ze voldoende ruimte hebben zijn ze dus onderhoudsarm. Snoeien doe je best onmiddelijk na de bloei (om geen bloemen te verliezen voor volgend jaar ) , tijdens de bloei uitgebloeide bloemen verwijderen, snoeien doe je volgens groep 1.

Voorjaarsbloeiende clematissen uit deze groep bloeien in de winter of lente op hout dat vorig jaar gevormd is (‘oud’ hout). Zou je ze in de winter snoeien, dan loop je de bloei mis. De planten uit deze groep snoei je daarom in de zomer na de bloei. Ze hoeven niet jaarlijks gesnoeid te worden en kunnen bovendien niet tegen te rigoureuze snoei. Clematissen zoals de Clematis montana kunnen een flinke omvang bereiken. Verwijder om de twee jaar ongeveer een kwart van alle scheuten. Dit stimuleert de vorming van uitlopers van onderaf, wat voorkomt dat de plant onderaan kaal wordt.

Soms last van clematis ‘slime flux’ bacterieslijm , verwelkingsziekte.

Eigenschappen

Bloei

, ,

Zelfhechtend

Bloeiperiode

Geurend

Groenblijvend

Kleur bloemen

wit

Wetenschappelijke naam

Clematis Armandii

Nederlandse naam

Groenblijvende clematis

Onderhoudsgraad

Standplaats

,

Groenslinger

Clematis armandii foto's