Eén van de hoofdredenen voor de oprichting van vzw Groene Gevels was het totaal ontbreken op de markt van degelijke, duurzame en betaalbare klimhulpen.

Groene gevels is daarom actief in het onderzoek naar klimhulpen, door het ontwerpen en uittesten van verschillende systemen. Daardoor is reeds een uitgebreide kennis aanwezig rond de bestaande materialen.

Researchprojecten

Groene Gevels vzw is betrokken in 2 researchprojecten.

1. Het project gevelgroen.be, waar verschillende partners in betrokken zijn, zoals het WTCB, de vereniging van architecten, en de universiteit van Antwerpen. Ook hier werd Groene Gevels betrokken in de ontwikkeling van een specifieke klimhulp op basis van polyethyleen. Mede door onze feedback  werd dit ontwerp succesvol afgerond.

2. Het project Ecocities, waar het WTCB en Universiteit Hasselt belangrijke partner zijn, onderzoekt groenwanden en -daken. Het project stelt tot doel tegen 2030 12 miljoen m² groene oppervlakte te realiseren in Vlaanderen.

Verdere Doelstellingen zijn: grondige evaluatie van de mate waarin de verschillende soorten groendaken en -wanden (variërende substraten en plantensoorten) bijdragen aan de meest relevante stedelijke ecosysteemdiensten inzake biodiversiteit, lucht- en waterverontreiniging, cycli van de elementen, klimatologische en watergerelateerde extreme omstandigheden en fysieke en mentale gezondheid van de inwoners, geïntegreerde evaluatie en scenario-analyses van de geleverde ecosysteemdiensten, implementatie van groendaken en -wanden, gericht op het leefmilieu, op sociaal en economisch vlak.

Dit onderzoek loopt nog tot eind 2021.

Literatuurstudie

Welke onderzoeken zijn er in het verleden in binnen- en buitenland reeds verricht? Hier kan U een overzicht downloaden.

Inspiratie voor toekomstig onderzoek

Welke onderzoeken zijn er nog nodig? Hier ons lijstje:

  1. Hedera als klimhulp voor rankers en winders: welke soorten klimplanten kunnen Hedera effectief als klimhulp gebruiken. Enkel met een paar Clematis soorten hebben we al mooie combinaties gezien.
  2. Wortelgestel van klimplanten: van héél veel klimplanten hebben we nog geen informatie over het wortelstelsel, bijvoorbeeld over de diepte, belangrijk voor de droogteresistentie.
  3. Groeibreedte en groeihoek: Van sommige soorten weten we vrij goed hoe breed deze kunnen uitgroeien en welke de minimale hoek is om nog te kunnen groeien, maar van de meeste soorten ontbreekt deze informatie. Erg belangrijk bijvoorbeeld bij de plantenkeuze bij groenslingers.
  4. Groeihoogte: van de meeste soorten klimplanten zijn er geen of weinig toepassingen waar de klimplanten tot hun volle hoogte kunnen klimmen en zodus hebben we ook geen informatie over hoe hoog ze kunnen klimmen.