window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-FH852BBB0B');
Groene Gevels voor overheden en gemeentes2023-11-08T15:08:37+01:00

Groene Gevels voor overheden en publieke ruimtes

Wat kunnen wij voor jullie betekenen ?

Groene Gevels zet zich als vzw al meer dan 10 jaar in voor de vergroening van het stedelijke landschap. Dankzij onze unieke aanpak zijn wij de enige speler in Vlaanderen met uitgebreide expertise in grondgebonden gevelgroen. Zo leggen wij geveltuinen en groenslingers aan op kleine en grote schaal, plaatsen wij groene zonweringen, voeren wij scans uit van het gemeentelijk patrimonium voor XXL gevels met grote(ere) impact en ontwikkelden wij tenslotte ook het demo- muur project.

Het realiseren van voorbeeldprojecten zoals de vergroening van een grote oppervlakte, denk dan aan één of meerdere gevels van een openbaar gebouw zoals sporthal, bibliotheek, cultureel centrum, politiekantoor, technische dienst etc.zet inwoners aan om zelf aan de slag te gaan met ontharding en vergroening. Dit voorbeeldproject kan het gevolg zijn van een scan van het gemeentelijk patrimonium maar kan ook uitlopen in een demo-muur of demo-muur wandeling.

Het demo- muur project betreft het installeren van een demo-muur of een demo-muur-wandeling. Dit  is een installatie waarbij de verschillende manieren om gevels te voorzien van gevelgroen worden gedemonstreerd en dit op één plek.

Een andere mogelijkheid is al deze vormen van grondgebonden gevelgroen op verschillende plekken verspreid over de gemeente te tonen. Zo ontstaat een demo-muur-wandeling die geafficheerd kan worden door middel van bordjes en een plan. 

Een volledig traject start met het uitvoeren van een of meerdere gevel bezoek(en) door de technische expert, om zo de mogelijkheden en de beperkingen van o.a. gevelbekleding en nutsvoorzieningen te bekijken. Daarna worden de verschillende klimhulpen aangelegd en wordt het plantvak afgewerkt.

Om de bewoners eventueel te betrekken bij het gebeuren kan er afgesloten worden met een gezamenlijke plantdag.

Beide kaderen perfect in het Vlaams kampioenschap Tegelwippen dat loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Dit is een ludieke onthardings wedstrijd, met de optie om als gemeente een strijd aan te gaan met naburige gemeente (in derby’s en poules). Het idee past perfect in het kader van bodem ontharding en de aanpak van de problematiek rond het tekort aan water dat in onze bodem infiltreert. Als gemeente een uitstekende kans om (nog meer) werk te maken van ontharding en vergroening en te werken aan de klimaatdoelstellingen 2030, LEKP….

Trotse partner van Gemeenten voor de Toekomst

Sinds 2022 zijn we ook fiere partner van Gemeenten voor de Toekomst.
De volgende Groene Gevels thema’s zitten in het aanbod:

  • Demo-muur of demo-muur wandeling / inspiratietour grondgebonden gevelgroen
  • Totaalpakket geveltuintjes: van infomoment tot aanleg
  • Eetbare groene gevel: klim-, lei- en plukfruit
  • Grote impact: scan gemeentelijk patrimonium voor XXL gevelgroen
  • Totaalpakket groenslingers

Inspiratiebrochure steden en gemeenten

Grijze gevels opfleuren met groenslingers, klimplanten én geveltuinen? Dat kan! Als vzw ondersteunen wij uw gemeente in een ware metamorfose van het straatbeeld. Want deze vergroening is niet alleen mooier en gezonder voor de inwoners, het brengt ook heel wat andere voordelen: extra verkoeling in de zomer, meer biodiversiteit, betere waterinfiltratie door ontharding, zuiverdere lucht en een mentale opkikker voor elke voorbijganger.

Demomuur

Inspireer de buurt met de mogelijkheden van gevelgroen

Grote groene gevel met netten

Grote groene gevel met netten

Voor maximale impact! Keuze uit verschillende materialen.

Grondgebonden groengevels

Geveltuintjes, tegeltuintjes, groengevel, veel namen, allemaal gevelgroen.

Verbindende groenslingers

Kan een boom er niet staan, leg een groenslinger aan.

Zij gaven al het goede voorbeeld

Steden, gemeentes, districten, architecten, particulieren en KMO’s vonden hun weg al naar Groene Gevels vzw.
Er zijn tientallen subsidies en premies beschikbaar voor duurzame groenprojecten, wat houdt je tegen om ook voor meer gevelgroen te kiezen?

Laat u inspireren door onze realisaties

Al 10 jaar onthardt en vergroent vzw Groene Gevels in samenwerking en in opdracht van verschillende steden, gemeentes en districten.

U kan de realisaties in meer detail bekijken door op het gewenste project te klikken.

Vragen? Stel ze gerust via ons contactformulier.

Geprikkeld?

Let’s talk

Contacteer ons voor een kennismakingsgesprek,
we helpen u graag brainstormen over duurzaamheid, ontharding & vergroening.

In de pers

Titel

Ga naar de bovenkant