Gevelgroen met kunstof en rvs netten

Een groot oppervlak kan sneller overspannen worden met een netstructuur. Een net kan de plant ideaal ondersteunen in zijn groei naar de zon. Ook wordt er gewerkt met kunststof HDPE-netten, galva-netten en RVS-netten.

HDPE kunststof netten zijn uitermate geschikt voor het begroenen van grote oppervlaktes.

Er zijn weinig gevelankers nodig, het is licht, sterk en UV-bestendig. Door de grote mazen en voldoende afstand tot de gevel vinden de klimplanten dit een geweldige klimhulp.

Hoe groter de oppervlakte hoe groter het effect

Het potentieel van groene gevels wordt in Vlaanderen nauwelijks benut. Hier wil onze vzw graag verandering in brengen want de voordelen van een groene gevel zijn talrijk, zeker in een stedelijke context.  Ontharden en vergroenen op grote schaal zorgt voor een betere wateropname, een positieve invloed op het hitte-eiland effect, een betere luchtkwaliteit en een vergroting van de biodiversiteit. 

Gevelgroen beschermt tegen direct zonlicht waardoor de stenen minder snel opwarmen en koeler blijven dan onbegroende gevels.

Planten verdampen ook grote hoeveelheden water, wat naast een hogere luchtvochtigheid ook voor afkoeling zorgt. In de winter zorgen gevelplanten dan weer voor een iets warmere gevel dan onbegroende gevels.

Het HDPE-net is uitvoerig getest op duurzaamheid: het heeft voldoende draagkracht en is UV- bestendig.