Onze klimplantenkeuze voor groenslingers

Aan de beide gevels waartussen de groenslinger zal komen, wordt een plantgat gemaakt op de begane grond. Hierin worden de klimplanten aangeplant. Let erop dat je voor een klimplant kiest die voldoende hoog kan groeien. Dat is het totaal van de hoogte tot aan de horizontale kabel plus de afstand van de overspanning. 

Slingers, winders en rankers zijn ideaal voor groenslingers, omdat ze zich met hun lange takken rond de klimhulp kunnenslingeren. Kies je voor snelle groeiers, dan heb je snel resultaat, maar ook iets meer onderhoud. De meeste klimplanten zijn best stevig, maar niet te zwaar. Sommige, zoals de blauwe regen of de trompetbloem, vormen op termijn dikke, zware takken en vragen een extreem sterke draagstructuur. 

Hou rekening met de standplaats: sommige klimplanten houden enkel van schaduw en andere doen het net uitstekend in volle zon!

Enkele geschikte planten voor de groenslinger: Suggestie: Clematis montana, Clematis armandii, Clematis vitalba, Passiflora caerulea, Vitis coignetiae, Lonicera henryi, Lonicera periclymenum

Clematis armandii

Er zijn zo’n 1000 soorten clematis om uit te kiezen maar deze is onze favoriet omdat hij wintergroen is. De bladeren zijn lederachtig, eerst bronskleurig rood om later naar donkergroen te evolueren. Met een zee van heerlijk geurende witte bloempjes in het vroege voorjaar is hij een een echte eye-catcher. Clematis armandii houdt van een tegen wind beschutte standplaats in de halfschaduw of volle zon en verlangt een neutrale tot kalkrijke, goed doorlaatbare grondsoort. Deze plant is goed tot zeer goed winterhard, lokt vlinders en bijen en is geschikt voor muurbeplanting, trellis of pergola begroeiing.

Bekijk en download hier de plantenfiche of zie voor meer details in onze plantengids.

Clematis montana ‘Alba’

Clematis montana ‘Alba’ behoort bij de groep van de vroeg bloeiende Clematissen. De bloeitijd valt in de periode mei en begin juni. Clematis montana ‘Alba’ bloeit met heel veel kleine witte bloemen. De diameter van de bloemen is 4 – 5 cm. Deze geurende Clematis montana ‘Alba’ kan een hoogte bereiken van zo’n 6 meter. Clematis montana ‘Alba’ gedijt zowel in de zon als in de schaduw goed. Deze klimmer staat wel graag in goed doorlatende grond.

Bekijk en download hier de plantenfiche of zie voor meer details in onze plantengids.

Clematis montana ‘Rubens’

Clematis montana ‘rubens’, is een kleinbloemige bladverliezende klimplant. De bladeren zijn eerst bronskleurig , later op het seizoen donkergroen. Deze bosrank bloeit in mei en juni met aangenaam geurende lichtroze tot violetroze bloemen. Clematis montana ‘rubens’ houdt van een standplaats in de halfschaduw of volle zon en verlangt een neutrale tot kalkrijke, goed doorlaatbare grondsoort. Deze plant is redelijk tot goed winterhard, lokt vlinders en bijen en is geschikt voor muurbeplanting, trellis of pergola begroeiing.

Bekijk en download hier de plantenfiche of zie voor meer details in onze plantengids.

Clematis vitalba

Clematis vitalba is een wilde clematis die op kalkhoudende grond groeit. De bosrank heeft groenige stengels en twijgen. Ieder jaar groeien klimstengels drie tot 6 m alle kanten op. De glanzend donkergroene bladeren zijn 1 tot 4 cm groot. De vertakte, dunne stengels waarop de bladeren zitten, hebben dezelfde kleur als het blad. De stengels zijn soms grijs berijpt. De bosrank bloeit in juli/augustus met talloze roomkleurige, kleine bloemen die lekker geuren. Zij hebben vier groen roomkleurige kelkblaadjes. In het najaar ontwikkelen zich de bloemen tot zaden die omgeven zijn door wollig pluis. Deze zilverglanzende pluizen blijven tijdens de winter een de plant hangen.

Bekijk en download hier de plantenfiche of zie voor meer details in onze plantengids.

Passiflora caerulea

Passiflora caerulea, ook wel blauwe passiebloem genoemd, is een wintergroene klimplant, met een smal opgaande vorm en brede, donkergroene bladeren. Deze passiebloem bloeit van juni tot oktober, met grote, geurende, stervormige, witblauwe bloemen, met lichtblauwe en violetkleurige filamenten in het centrum. Later, in de herfst, gevolgd door eivormige, oranjegele vruchten. Passiflora caerulea houdt van een beschutte standplaats in volle zon of halfschaduw, liefst zuidelijk of westelijk georiënteerd. Deze plant prefereert een licht vochtige, goed doorlaatbare bodem, is ph flexibel, redelijk winterhard, zeewind- en luchtvervuiling tolerant, lokt bijen en vlinders en produceert eetbare, maar niet zo smakelijke, oranjegele vruchten.

Bekijk en download hier de plantenfiche of zie voor meer details in onze plantengids.

Lonicera henryi

Lonicera henryi is een mooie halfwintergroene kamperfoelie. Hij bloeit van juni tot augustus met opvallende paarsrode buisvormige bloemen met een mooi contrasterende gele keel, later in de herfst gevolgd door kleine violetzwarte bessen. De bladeren zijn glanzend en donkergroen van kleur, jong loof is bronskleurig. Deze lonicera doet het goed in iedere goed doorlatende grond en houdt van een zonnige of halfschaduw standplaats. hij is goed winterhard, zeewind resistent en luchtverontreiniging tolerant en heeft op een luchtige standplaats (goede luchtcirculatie) weinig last van ziektes of ongedierte.

Bekijk en download hier de plantenfiche of zie voor meer details in onze plantengids.

Lonicera periclymenum

Lonicera periclymenum, in het nederlands wilde kamperfoelie genaamd, is een in europa inheemse, overblijvende, bladverliezende klimplant met een rechtswindende klimmende habitus. Hij bloeit van juni tot september met aangenaam geurende tweelippige roomwitte bloempjes. Gegroepeerd in eindstandige trossen, later op het seizoen verkleuren de bloemen naar lichtgeel. De bladeren zijn glanzend, middengroen tot blauwgroen, gaafrandig en spits eivormig.

Bekijk en download hier de plantenfiche of zie voor meer details in onze plantengids.

Vitis coignetiae

Vitis coignetiae is een wilde variant van onze tafeldruif die slechts heel kleine vruchtjes heeft. Het is een decoratieve bladverliezende klimplant met een krachtig opgaande vorm en grote ronde bladeren die in de herfst prachtig brons tot rood verkleuren. Deze vitis bloeit in juni en juli met onopvallende, groenachtige, geurende bloempjes en in de late zomer gevolgd door kleine zwarte tot paarszwarte besjes. Deze rode wijnstok houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw met een zuidelijke of westelijke oriëntatie en prefereert een neutrale tot kalkrijke bodem. De plant is goed winterhard, droogtetolerant, lokt bijen en vlinders en is geschikt voor muurbeplanting, trellis en hekwerken.

Bekijk en download hier de plantenfiche of zie voor meer details in onze plantengids.