Stad Roeselare zet in op vergroening

De vergroening van de gevel is weer een grote stap in de verdere ontplooiing van RSL op Post. Niet enkel mooi om zien, maar het heeft een positief effect op het hitte-eiland-effect en de luchtkwaliteit. Eens volgroeid slaagt de gevel evenveel CO² als een straat met bomen.

Er is gekozen voor zowel groenblijvende als bladverliezende planten, zo beleef de seizoenen tijdens je bezoeken doorheen het jaar.

Dit project toont de mogelijkheden van wat je kan doen met gevelgroen op een veilige, controleerbare, onderhoudsvriendelijke manier. Door het werken met klimplanten die een klimhulp nodig hebben, bepaal je zelf waar al het groen komt. Wil je mee helpen, bekijk dan zeker het aanbod van de stad Roeselare voor het vergroenen van je buurt, mogelijk kom je in aanmerking voor een gratis tegeltuintje of een groenslinger met je overbuur.

Roeselare Oude Post

Wat zijn groene gevels

Er zijn verschillende vormen van gevelgroen.

Zelfhechtende klimplanten

Zelfklimmers zoals we ze ook noemen zoals klimop of wilde wingerd hechten zich zelf aan de gevel, en kunnen hierdoor op ramen en daken groeien en zorgen zo voor veel onderhoud.

Vertikale tuinen

Dit zijn complexe en dure systemen die bestaan uit verticaal geplaatste modules met substraat waarin beplanting wordt aangebracht. Een irrigatiesysteem zorgt voor water en meststoffen.

Groene Gevels

In de natuur groeien klimplanten meestal op een boom of struik. Op een gevel voorzien wij zelf een structuur waarop zij kunnen klimmen, dit noemen wij een klimhulp. Hierdoor groeien de klimplanten enkel daar waar wij willen en is er erg weinig onderhoud nodig.

De stad Roeselare kiest voor de Oude Post beste optie : grondgebonden groene gevels op een klimhulp. Deze hebben het grootste potentieel om straten en pleinen massaal te vergroenen. Hierbij groeien klimplanten vanuit de volle grond op een klimstructuur of klimhulp die aan de gevel wordt aangebracht.

Vergroen je buurt

Maak jouw buren warm en doe mee aan het buurtproject tegeltuinen!

De Stad biedt, samen met vzw Groene gevels, ondersteuning aan bij een buurtproject tegeltuinen wanneer minstens 8 buren bereid zijn een tegeltuin aan te leggen aan hun woning. Een tegeltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, onmiddellijk tegen een gevel. Voor een tegeltuin neem je een straattegel weg en plant je een klimplant in de plaats. De tegeltuinen kunnen een echte meerwaarde voor jullie buurt zijn. Tussen de bladeren kunnen insecten en vogels hun nesten bouwen, ondertussen zuivert de klimplant de stadslucht en voorziet hij je gevel van een natuurlijk isolatielaagje. Niets dan voordelen dus!

Een tegeltuintje met een knappe klimmer fleurt niet alleen je gevel op, het is ook nog eens goed voor je portemonnee én het milieu.

De gebruikte klimhulpen

Welke klimhulp je ook kiest, informeer in elk geval bij de gemeente waarop je moet letten: hoe groot mag het plantvak zijn, welke klimplanten mag je plaatsen, zijn er subsidies, …

Meer info op buurten.roeselare.be/tegeltuinen

Inox kabels als klimhulp

In deze opstelling worden inox kabels gebruikt als klimhulp. Deze zijn ideaal voor het begroenen van kleine oppervlakken zoals geveltuintjes en bovendien licht, sterk, duurzaam en goedkoop.

Kunststof net als klimhulp

Deze kunststof netten zijn uitermate geschikt voor het begroenen van grote oppervlaktes. Er zijn weinig gevelankers nodig, het is licht, sterk en UV-bestendig. Door de grote mazen en voldoende afstand tot de gevel vinden de klimplanten dit een geweldige klimhulp.

Kastanje hekwerk

Een kastanje hekwerk zoals deze kan in de verticale richting dienst doen als decoratieve klimhulp. Een gehalveerde kastanje houten paal doet dienst als afstandshouder zodat de klimplanten er goed kunnen op klimmen.

De plantenkeuze

Er zijn zo’n 25 soorten klimplanten die we kunnen toepassen, van Akebia tot Wisteria, allemaal met hun eigenheid: groeihoogte, groeisnelheid, al of niet groenblijvend, bloeiperiode, … daarom is het erg belangrijk de juiste plant te kiezen voor elke gevel. 

Kiwi

Actinidia deliciosa of kiwi is een grote, bladverliezende mannelijke kiwi stuifmeel leverancier met middengroene bladeren aan rode bladsteeltjes. Deze kiwi bloeit in juni met aangenaam geurende roomwitte bloempjes. Deze mannelijke plant is een zeer goede bestuiver voor vele variëteiten. Actinidia deliciosa ‘Atlas’ houdt van een beschutte standplaats in volle zon en een gemiddeld vruchtbare, goed doorlaatbare grond. De plant is redelijk winterhard en droogtetolerant.

Klimaugurk

Akebia quinata is een halfwintergroene klimplant met een breedgespreide groeiwijze. De bladeren zijn donkergroen tot blauwgroen gekleurd. Deze wingerd bloeit in april en mei met kastanjerode tot chocoladekleurige, aangenaam geurende bloempjes, later gevolgd door opvallende augurkachtige violetpaarse vruchten. Akebia quinata houdt van een standplaats in de halfschaduw, volle zon kan ook; mits de bodem voldoende vochtig is en de plant met zijn voeten in de schaduw staat. Deze klimaugurk is verder goed winterhard en eens gevestigd ook redelijk droogte tolerant, hij verdraagt luchtvervuiling.

Duitse pijp

Aristolochia macrophylla is een krachtige bladverliezende klimplant met grote hartvormige donkergroene bladeren. De Duitse pijp bloeit van mei tot juli met onopvallende geelgroene tot geelbruine bloempjes. Aristolochia macrophylla houdt van een standplaats in de halfschaduw of zon, maar apprecieert het als hij vooral niet met zijn voeten in de volle zon staat. De plant is goed winterhard, onderhoudsarm, redelijk zeewind en luchtvervuiling tolerant, goed ziekteresistent.

Clematis armandii

Er zijn zo’n 1000 soorten clematis om uit te kiezen maar deze is onze favoriet omdat hij wintergroen is. De bladeren zijn lederachtig, eerst bronskleurig rood om later naar donkergroen te evolueren. Met een zee van heerlijk geurende witte bloempjes in het vroege voorjaar is hij een een echte eye-catcher. Clematis armandii houdt van een tegen wind beschutte standplaats in de halfschaduw of volle zon en verlangt een neutrale tot kalkrijke, goed doorlaatbare grondsoort. Deze plant is goed tot zeer goed winterhard, lokt vlinders en bijen en is geschikt voor muurbeplanting, trellis of pergola begroeiing.

Goudbosrank

Clematis ‘tangutica’ is een kleinbloemige bladverliezende klimplant met een stevig opgaande groei. De bladeren zijn samengesteld uit donkergroene deelblaadjes en bloeit rijkelijk van juli tot oktober met kleine tot middelgrote goudgele bloemen. Deze goudbosrank houdt van een tegen wind beschutte standplaats in de volle zon maar met de voeten in de schaduw en verlangt een neutrale tot kalkrijke, goed doorlaatbare grondsoort. Deze laatbloeiende clematis is goed tot zeer goed winterhard, lokt vlinders en bijen en is geschikt voor muurbeplanting, trellis of pergola begroeiing.

Japanse kamperfoelie

Lonicera japonica ‘halliana’ is een vrij populaire halfwintergroene Japanse kamperfoelie. Hij bloeit van juni tot augustus met aangenaam geurende witgele bloempjes en levert dan zo onmisbare nektar voor (nacht)vlinders, bijen… Later in de herfst volgen vlezige, glanzende zwarte bessen. De bladeren zijn middengroen tot heldergroen van kleur. De lonicera japonica doet het goed in iedere goed doorlatende humusrijke grond en houdt van een standplaats in de halfschaduw. Wanneer hij in volle zon staat dient de voet in de schaduw te staan. De Japanse kamperfoelie is redelijk tot goed winterhard, zeewind resistent en luchtverontreiniging tolerant. Heeft op een luchtige standplaats (goede luchtcirculatie) ook weinig last van ziektes of ongedierte.

Rode wijnstop

Vitis coignetiae is een wilde variant van onze tafeldruif die slechts heel kleine vruchtjes heeft. Het is een decoratieve bladverliezende klimplant met een krachtig opgaande vorm en grote ronde bladeren die in de herfst prachtig brons tot rood verkleuren. Deze vitis bloeit in juni en juli met onopvallende, groenachtige, geurende bloempjes en in de late zomer gevolgd door kleine zwarte tot paarszwarte besjes. Deze rode wijnstok houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw met een zuidelijke of westelijke oriëntatie en prefereert een neutrale tot kalkrijke bodem. De plant is goed winterhard, droogtetolerant, lokt bijen en vlinders en is geschikt voor muurbeplanting, trellis en hekwerken.

Zij gaven al het goede voorbeeld

Steden, gemeentes, districten, architecten, particulieren en KMO’s vonden hun weg al naar Groene Gevels vzw.
Er zijn tientallen subsidies en premies beschikbaar voor duurzame groenprojecten, wat houdt je tegen om ook voor meer gevelgroen te kiezen?