Wat zijn de specifieke voor- én nadelen van beide systemen

Groene gevels worden steeds populairder in stedelijke gebieden vanwege hun esthetische en milieuvriendelijke voordelen. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, isoleren gebouwen en bevorderen de biodiversiteit. Er zijn twee hoofdtypen groene gevels: grondgebonden groene gevels en living wall systemen. Hoewel beide systemen hun eigen voordelen hebben, is er een sterke argumentatie dat grondgebonden groene gevels superieur zijn. We bespreken hier graag  de verschillen tussen deze systemen en leggen uit waarom grondgebonden groene gevels een betere keuze zijn.

 Grondgebonden Groene Gevels

Grondgebonden groene gevels maken gebruik van planten die direct in de grond aan de voet van een gebouw zijn geplant. Deze planten groeien omhoog langs de gevel met behulp van ondersteunende structuren zoals draadwerk, roosters of trellissen.

Voordelen

 1. Eenvoud en Duurzaamheid:
  Lange Levensduur: Planten die direct in de grond zijn geplant, hebben toegang tot een diepere en natuurlijke bron van voedingsstoffen en water. Dit leidt tot een langere levensduur en robuustere groei.
  Minder Technische Problemen: Grondgebonden systemen hebben geen ingewikkelde irrigatie- of voedingssystemen nodig, wat de kans op technische storingen vermindert.
 1. Kosteneffectiviteit:
  Lagere Initiële Kosten: De installatie van grondgebonden groene gevels is over het algemeen goedkoper omdat er minder behoefte is aan geavanceerde technologieën en materialen.
  Lagere Onderhoudskosten: Omdat de planten zich in de natuurlijke bodem bevinden, zijn de onderhoudskosten lager. Er is minder behoefte aan frequente bemesting en ingewikkelde irrigatiesystemen.
 1. Milieuvriendelijkheid:
  Natuurlijke Integratie: Deze systemen maken gebruik van de bestaande bodem en natuurlijke processen, wat duurzamer en milieuvriendelijker is.
  Lager Energieverbruik: Zonder de noodzaak van elektrische irrigatiesystemen verbruiken grondgebonden groene gevels minder energie.

Living Wall Systemen

Living wall systemen, ook bekend als verticale tuinen of levendige muren, bestaan uit modulaire panelen die aan de gevel van een gebouw worden bevestigd. Deze panelen zijn gevuld met substraat en planten en bevatten geïntegreerde irrigatie- en voedingssystemen.

Nadelen

 1. Hogere Kosten:
  Dure Installatie: De installatie van living wall systemen vereist gespecialiseerde materialen en technologieën, wat de kosten aanzienlijk verhoogt.
  Hoge Onderhoudskosten: De complexe irrigatie- en voedingssystemen moeten regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden, wat leidt tot hogere doorlopende kosten.
 1. Technische Complexiteit:
  Kwetsbaarheid voor Storingen: Irrigatie- en voedingssystemen kunnen falen, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de planten. Herstel en onderhoud vereisen vaak gespecialiseerde kennis en materialen.
  Kortere Levensduur: De beperkte hoeveelheid substraat in de panelen betekent dat planten minder toegang hebben tot natuurlijke voedingsstoffen, wat hun levensduur kan verkorten.
 1. Milieu-impact:
  Hoger Energieverbruik: De behoefte aan constante irrigatie en bemesting verhoogt het energieverbruik van deze systemen.
  Gebruik van Kunstmatige Materialen: De panelen en irrigatiesystemen zijn vaak gemaakt van materialen die minder milieuvriendelijk zijn.

Waarom Grondgebonden Groene Gevels Beter Zijn

Grondgebonden groene gevels bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van living wall systemen:

 1. Duurzaamheid: Grondgebonden systemen zijn duurzamer doordat planten toegang hebben tot natuurlijke bronnen van water en voedingsstoffen, wat leidt tot een langere levensduur en minder onderhoud.
 1. Kosten: De lagere initiële en onderhoudskosten maken grondgebonden groene gevels een meer kosteneffectieve oplossing, vooral op de lange termijn.
 1. Milieu: Grondgebonden groene gevels zijn milieuvriendelijker door hun lagere energieverbruik en het gebruik van natuurlijke bodem in plaats van kunstmatige substraten.

Voorbeelden uit de praktijk:

Conclusie

Hoewel zowel grondgebonden groene gevels als living wall systemen bijdragen aan de vergroening van stedelijke omgevingen, bieden grondgebonden groene gevels aanzienlijke voordelen op het gebied van duurzaamheid, kosteneffectiviteit en milieuvriendelijkheid. Ze zijn eenvoudiger te installeren en te onderhouden, hebben een langere levensduur en verbruiken minder energie. Voor stedelijke planners, architecten en huiseigenaren die op zoek zijn naar een effectieve en duurzame manier om hun gebouwen te vergroenen, zijn grondgebonden groene gevels de duidelijke keuze.

Grote groene gevel met netten

Grote groene gevel met netten

Voor maximale impact! Keuze uit verschillende materialen.

Deel dit artikel: