Fleur je gevel op met een tegeltuin!

In 2021 kregen 24 woningen in Dilsen-Stokkem een tegeltuin!

Dit najaar organiseert de stad Dilsen-Stokkem opnieuw een project voor de aanleg van straattegeltuinen in samenwerking met vzw Groene Gevels.

Een tegeltuintje met een goed gekozen klimplant fleurt je gevel op en zorgt voor een aantrekkelijker straatbeeld. Het zorgt voor verkoeling in de zomer, filtert fijn stof uit de lucht, houdt regenwater langer vast en is goed voor de biodiversiteit.

Via dit project bieden we woningen zonder voortuin (gevel op de rooilijn) een tegeltuin aan.  

Het maken van het plantgat, het plaatsen van de klimhulp en het planten en aanbinden van de plant wordt allemaal voor u gedaan.

Als bewoner van de woning ga je nadien het engagement aan om de plant goed te verzorgen en te snoeien wanneer nodig.

Groene Gevels werkt met klimplanten die zich niet aan de gevel vasthechten maar die enkel via een klimhulp klimmen. Geen wildgroei en gevelschade mogelijk!

Infomoment op 19 september

Heb jij een woning met de gevel op de rooilijn en interesse hiervoor, schrijf je dan in voor het infomoment via het online formulier of 089 79 09 14.

maandag 19 september om 19u00
in zaal Opus (kunstacademie)
Schuttersstraat 7 te Stokkem

Aanmelden voor een tegeltuin kan tot vrijdag 30 september 2022 via milieu@dilsen-stokkem.be of 089 79 09 14

De klimplanten

Er zijn zo’n 25 soorten klimplanten die we kunnen toepassen, van Akebia tot Wisteria, allemaal met hun eigenheid: groeihoogte, groeisnelheid, al of niet groenblijvend, bloeiperiode, … daarom is het erg belangrijk de juiste plant te kiezen voor elke gevel/oriëntatie. 

HDPE kunststof netten zijn uitermate geschikt voor het begroenen van grote oppervlaktes. Er zijn weinig gevelankers nodig, het is licht, sterk en UV-bestendig. Door de grote mazen en voldoende afstand tot de gevel vinden de klimplanten dit een geweldige klimhulp.

De klimplanten die we hier gebruikten vragen weinig onderhoud en zijn uitermate geschikt voor deze oriëntatie, hieronder alvast een overzicht.

Wat zijn groene gevels

Er zijn verschillende vormen van gevelgroen.

Zelfhechtende klimplanten

Zelfklimmers zoals we ze ook noemen zoals klimop of wilde wingerd hechten zich zelf aan de gevel, en kunnen hierdoor op ramen en daken groeien en zorgen zo voor veel onderhoud.

Verticale tuinen

Dit zijn complexe en dure systemen die bestaan uit verticaal geplaatste modules met substraat waarin beplanting wordt aangebracht. Een irrigatiesysteem zorgt voor water en meststoffen.

Groene Gevels

In de natuur groeien klimplanten meestal op een boom of struik. Op een gevel voorzien wij zelf een structuur waarop zij kunnen klimmen, dit noemen wij een klimhulp. Hierdoor groeien de klimplanten enkel daar waar wij willen en is er erg weinig onderhoud nodig.

In de natuur groeien klimplanten meestal op een boom of struik. Op een gevel voorzien wij een structuur waarop zij kunnen klimmen, dit noemen wij een klimhulp. Hierdoor groeien de klimplanten enkel daar waar wij willen en is er erg weinig onderhoud nodig. Dit is dan ook de meest interessante en gevelvriendelijke oplossing.

De stad Ninove kiest voor de pluktuin de beste optie: grondgebonden groene gevels op een klimhulp. Deze hebben het grootste potentieel om straten en pleinen massaal te vergroenen. Hierbij groeien klimplanten vanuit de volle grond op een klimstructuur of klimhulp die aan de gevel wordt aangebracht.