Fleur je gevel op met een tegeltuin!

In 2021 kregen 24 woningen in Dilsen-Stokkem een tegeltuin!

Dit najaar organiseert de stad Dilsen-Stokkem opnieuw een project voor de aanleg van straattegeltuinen in samenwerking met vzw Groene Gevels.

Een tegeltuintje met een goed gekozen klimplant fleurt je gevel op en zorgt voor een aantrekkelijker straatbeeld. Het zorgt voor verkoeling in de zomer, filtert fijn stof uit de lucht, houdt regenwater langer vast en is goed voor de biodiversiteit.

Via dit project bieden we woningen zonder voortuin (gevel op de rooilijn) een tegeltuin aan.  

Het maken van het plantgat, het plaatsen van de klimhulp en het planten en aanbinden van de plant wordt allemaal voor u gedaan.

Als bewoner van de woning ga je nadien het engagement aan om de plant goed te verzorgen en te snoeien wanneer nodig.

Groene Gevels werkt met klimplanten die zich niet aan de gevel vasthechten maar die enkel via een klimhulp klimmen. Geen wildgroei en gevelschade mogelijk!

Infomoment op 19 september

Heb jij een woning met de gevel op de rooilijn en interesse hiervoor, schrijf je dan in voor het infomoment via het online formulier of 089 79 09 14.

maandag 19 september om 19u00
in zaal Opus (kunstacademie)
Schuttersstraat 7 te Stokkem

Aanmelden voor een tegeltuin kan tot vrijdag 30 september 2022 via [email protected] of 089 79 09 14

De klimplanten

Er zijn zo’n 25 soorten klimplanten die we kunnen toepassen, van Akebia tot Wisteria, allemaal met hun eigenheid: groeihoogte, groeisnelheid, al of niet groenblijvend, bloeiperiode, … daarom is het erg belangrijk de juiste plant te kiezen voor elke gevel/oriëntatie. 

HDPE kunststof netten zijn uitermate geschikt voor het begroenen van grote oppervlaktes. Er zijn weinig gevelankers nodig, het is licht, sterk en UV-bestendig. Door de grote mazen en voldoende afstand tot de gevel vinden de klimplanten dit een geweldige klimhulp.

De klimplanten die we hier gebruikten vragen weinig onderhoud en zijn uitermate geschikt voor deze oriëntatie, hieronder alvast een overzicht.

Wat zijn groene gevels

Er zijn verschillende vormen van gevelgroen.

Zelfhechtende klimplanten

Zelfklimmers zoals we ze ook noemen zoals klimop of wilde wingerd hechten zich zelf aan de gevel, en kunnen hierdoor op ramen en daken groeien en zorgen zo voor veel onderhoud.

Verticale tuinen

Dit zijn complexe en dure systemen die bestaan uit verticaal geplaatste modules met substraat waarin beplanting wordt aangebracht. Een irrigatiesysteem zorgt voor water en meststoffen.

Groene Gevels

In de natuur groeien klimplanten meestal op een boom of struik. Op een gevel voorzien wij zelf een structuur waarop zij kunnen klimmen, dit noemen wij een klimhulp. Hierdoor groeien de klimplanten enkel daar waar wij willen en is er erg weinig onderhoud nodig.

In de natuur groeien klimplanten meestal op een boom of struik. Op een gevel voorzien wij een structuur waarop zij kunnen klimmen, dit noemen wij een klimhulp. Hierdoor groeien de klimplanten enkel daar waar wij willen en is er erg weinig onderhoud nodig. Dit is dan ook de meest interessante en gevelvriendelijke oplossing.

De stad Ninove kiest voor de pluktuin de beste optie: grondgebonden groene gevels op een klimhulp. Deze hebben het grootste potentieel om straten en pleinen massaal te vergroenen. Hierbij groeien klimplanten vanuit de volle grond op een klimstructuur of klimhulp die aan de gevel wordt aangebracht.

Verbindende groenslingers

Een groenslinger is een speelse groentoepassing en uitermate geschikt om verbindend te werken in smalle buitenruimtes.

Bij twee tegenover elkaar liggende gevels worden er van de ene gevel tot de andere kabels gespannen met wikkeldraad ertussen.
Op die manier worden de klimplanten horizontaal naar elkaar geleid, met een prachtig resultaat tot gevolg.

We kozen hier voor :

  • PASSIFLORA CAE CONSTANCE ELLIOTT
  • CLEMATIS ARMANDII

Wist je dit ?

Met zijn opvallende blauwe bloemen is de passiflora caerulea één van de populairste klimplanten.Toch kunnen passiebloemen veel meer dan alleen maar mooi zijn. Van het extract van de bladeren en bloemen van de passiflora incarnata wordt gezegd dat het een kalmerende en angstremmende werking heeft. Het wordt al eeuwen gebruikt als een kruidengeneesmiddel.

  • ontdek
  • ontdek
  • ontdek

De plantenkeuze

Er zijn zo’n 25 soorten klimplanten die we kunnen toepassen, van Akebia tot Wisteria, allemaal met hun eigenheid: groeihoogte, groeisnelheid, al of niet groenblijvend, bloeiperiode, … daarom is het erg belangrijk de juiste plant te kiezen voor elke gevel/oriëntatie. 

In de pluktuin hebben we verschillende van deze klimplanten gebruikt, hieronder alvast een overzicht.

Kiwi

Actinidia deliciosa of kiwi is een grote, bladverliezende mannelijke kiwi stuifmeel leverancier met middengroene bladeren aan rode bladsteeltjes. Deze kiwi bloeit in juni met aangenaam geurende roomwitte bloempjes. Deze mannelijke plant is een zeer goede bestuiver voor vele variëteiten. Actinidia deliciosa ‘Atlas’ houdt van een beschutte standplaats in volle zon en een gemiddeld vruchtbare, goed doorlaatbare grond. De plant is redelijk winterhard en droogtetolerant.

Klimaugurk

Akebia quinata is een halfwintergroene klimplant met een breedgespreide groeiwijze. De bladeren zijn donkergroen tot blauwgroen gekleurd. Deze wingerd bloeit in april en mei met kastanjerode tot chocoladekleurige, aangenaam geurende bloempjes, later gevolgd door opvallende augurkachtige violetpaarse vruchten. Akebia quinata houdt van een standplaats in de halfschaduw, volle zon kan ook; mits de bodem voldoende vochtig is en de plant met zijn voeten in de schaduw staat. Deze klimaugurk is verder goed winterhard en eens gevestigd ook redelijk droogte tolerant, hij verdraagt luchtvervuiling.

Duitse pijp

Aristolochia macrophylla is een krachtige bladverliezende klimplant met grote hartvormige donkergroene bladeren. De Duitse pijp bloeit van mei tot juli met onopvallende geelgroene tot geelbruine bloempjes. Aristolochia macrophylla houdt van een standplaats in de halfschaduw of zon, maar apprecieert het als hij vooral niet met zijn voeten in de volle zon staat. De plant is goed winterhard, onderhoudsarm, redelijk zeewind en luchtvervuiling tolerant, goed ziekteresistent.

Clematis armandii

Er zijn zo’n 1000 soorten clematis om uit te kiezen maar deze is onze favoriet omdat hij wintergroen is. De bladeren zijn lederachtig, eerst bronskleurig rood om later naar donkergroen te evolueren. Met een zee van heerlijk geurende witte bloempjes in het vroege voorjaar is hij een een echte eye-catcher. Clematis armandii houdt van een tegen wind beschutte standplaats in de halfschaduw of volle zon en verlangt een neutrale tot kalkrijke, goed doorlaatbare grondsoort. Deze plant is goed tot zeer goed winterhard, lokt vlinders en bijen en is geschikt voor muurbeplanting, trellis of pergola begroeiing.

Goudbosrank

Clematis ‘tangutica’ is een kleinbloemige bladverliezende klimplant met een stevig opgaande groei. De bladeren zijn samengesteld uit donkergroene deelblaadjes en bloeit rijkelijk van juli tot oktober met kleine tot middelgrote goudgele bloemen. Deze goudbosrank houdt van een tegen wind beschutte standplaats in de volle zon maar met de voeten in de schaduw en verlangt een neutrale tot kalkrijke, goed doorlaatbare grondsoort. Deze laatbloeiende clematis is goed tot zeer goed winterhard, lokt vlinders en bijen en is geschikt voor muurbeplanting, trellis of pergola begroeiing.

Japanse kamperfoelie

Lonicera japonica ‘halliana’ is een vrij populaire halfwintergroene Japanse kamperfoelie. Hij bloeit van juni tot augustus met aangenaam geurende witgele bloempjes en levert dan zo onmisbare nektar voor (nacht)vlinders, bijen… Later in de herfst volgen vlezige, glanzende zwarte bessen. De bladeren zijn middengroen tot heldergroen van kleur. De lonicera japonica doet het goed in iedere goed doorlatende humusrijke grond en houdt van een standplaats in de halfschaduw. Wanneer hij in volle zon staat dient de voet in de schaduw te staan. De Japanse kamperfoelie is redelijk tot goed winterhard, zeewind resistent en luchtverontreiniging tolerant. Heeft op een luchtige standplaats (goede luchtcirculatie) ook weinig last van ziektes of ongedierte.

Rode wijnstop

Vitis coignetiae is een wilde variant van onze tafeldruif die slechts heel kleine vruchtjes heeft. Het is een decoratieve bladverliezende klimplant met een krachtig opgaande vorm en grote ronde bladeren die in de herfst prachtig brons tot rood verkleuren. Deze vitis bloeit in juni en juli met onopvallende, groenachtige, geurende bloempjes en in de late zomer gevolgd door kleine zwarte tot paarszwarte besjes. Deze rode wijnstok houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw met een zuidelijke of westelijke oriëntatie en prefereert een neutrale tot kalkrijke bodem. De plant is goed winterhard, droogtetolerant, lokt bijen en vlinders en is geschikt voor muurbeplanting, trellis en hekwerken.