Ninove zet in op groenslingers, groene gevels, leifruit en een pluktuin

Deze pluktuin is het prachtige, duurzame en groene resultaat van de samenwerking tussen de stad Ninove en vzw Groene Gevels.

Langs groene gevels kan je lekker én lokaal fruit oogsten. We gebruiken hiervoor horizontale draden tegen de gevel zodat je vlot aan de takken kan om te snoeien.

In de pluktuin kan je langs de gevels niet alleen lekker fruit oogsten, ook doorlevende groenten vinden hier hun plek. Voor fruit gebruiken we horizontale draden tegen de gevel zodat je vlot aan de takken kan om te snoeien. Voor groenten is een net dan weer meer geschikt.

In de pluktuin kan je een divers aanbod aan vruchten vinden waaronder druiven maar ook minder bekende soorten als loganbessen, kiwibessen en Japanse wijnbessen. De meeste bessenstruiken hebben weinig verzorging nodig en gaan jarenlang mee.  Bessenstruiken zijn voor veel passanten onweerstaanbaar en dus een goeie keuze in de pluktuin. Ze zijn onderhoudsarm, heel aantrekkelijk en lukken altijd. En wat dacht je van kiwi’s ?

Fruit plukken : 3 tips

  1. Kies het juiste moment : plukrijp betekent niet altijd eetrijp.

  2. Pluk steeltjes & kroontjes mee : zonder steeltje bederft fruit nu eenmaal sneller.

  3. Niet trekken maar plukken : om ervoor te zorgen dat je het steeltje niet kwijtraakt is het belangrijk dat je het fruit niet af de tak trekt.

Wat vind je allemaal in de pluktuin

De doorsteek is ingedeeld in verschillende zones. Elke zone is voorzien van een bordje. Probeer ze allemaal te vinden, zo weet je wat je eet. Hieronder alvast een voorproefje van wat er allemaal te vinden is.

Leifruit in de pluktuin

Langs groene gevels kan je lekker én lokaal fruit oogsten. We gebruiken hiervoor horizontale draden tegen de gevel zodat je vlot aan de takken kan om te snoeien.

Zone west : zuidelijke oriëntatie

Van links naar rechts kan je er het volgende leifruit ontdekken :

PRUNUS DOMESTICA ‘REINE CLAUDE D’OULLINS’ (pruim)

  • PRUNUS PERS. PEREGRINE (perzik)
  • PYRUS CLAPP’S FAVOURITE (peer)
  • MALUS (D) BOSKOOP ROUGE (appel)
  • PRUNUS AVIUM KORDIA (kers)
  • PRUNUS CERASUS ‘MOREL’ (kriek)
  • FICUS CARICA ‘DALMATIE’ (vijg)

Wist je dit ?

Prunus avium kordia is een prachtige nieuwe, rechtopgaande variëteit kers die witte bloemen produceert in het midden van de lente gevolgd door massa’s kleine, eetbare, glanzende en donkere vruchten in de zomer. Het stevige vruchtvlees heeft een heerlijke zoete smaak.

Fruit en doorlevende groenten

In de pluktuin kan je langs de gevels niet alleen lekker fruit oogsten, ook doorlevende groenten vinden hier hun plek. Voor fruit gebruiken we horizontale draden tegen de gevel zodat je vlot aan de takken kan om te snoeien. Voor groenten is een net dan weer meer geschikt.

Zone West : zuidelijke oriëntatie

Van links naar rechts herken je :

  • RIBES JOSTABERRY (jostabes)
  • RIBES NIGRUM CASSIS (cassis)
  • ASPARAGUS OFFICINALIS ‘MARY WASHINGTON’ (groene asperge)
  • ALLIUM URSINUM (daslook)
  • ALLIUM SCHOENOPRASUM (bieslook)
  • RHEUM RHABARBARUM (rabarber)
  • CYNARA CARDUNCULUS (kardoen)

Wist je dit ?

Jostabes is ontstaan uit een kruising tussen zwarte bes en kruisbes.Het is ook een prettige bes, er zijn nl. geen doornen of stekels, niet op de vrucht of aan de takken. Jostabes is een uitstekende bes om compote, sap of jam van te maken. De bes is ook rijk aan vitamine C

Bessen paradijs

De meeste bessenstruiken hebben weinig verzorging nodig en gaan jarenlang mee.
In de pluktuin kan je een divers aanbod aan vruchten vinden waaronder druiven maar ook minder bekende soorten als loganbessen, kiwibessen en Japanse wijnbessen.

Zone West : zuidelijke oriëntatie

VITIS VROEGE VAN DER LAAN (druif)
RUBUS PHOENICOLASIUS (Japanse wijnbes)
RUBUS LOGANBERRY (loganbes)
ACTINIDIA ARGUTA (kiwibes)
RUBUS IDEAUS MALLING PROMISE (zomer framboos)

Wist je dit ?

Een loganbes of frambraam is een kruising tussen een framboos en een braam waardoor de beste eigenschappen van beide bijeen zijn gekomen. Loganbessen zijn een bron van ijzer, magnesium en vitamine C.

Zoet fruit
Verticaal fruit

Bessenstruiken zijn voor veel passanten onweerstaanbaar en dus een goeie keuze in de pluktuin.
Ze zijn onderhoudsarm, heel aantrekkelijk en lukken altijd. En wat dacht je van kiwi’s ?

Zone West : zuidelijke oriëntatie

Van links naar rechts kan je er dit fruit spotten :
RIBES RUBRUM ROOD (rode bes/aalbes)
RUBUS IDEAUS MALLING PROMISE (zomerframboos)
ACTINIDIA ARGUTA ISSAI (kiwibes)
ACTINIDIA DELICIOSA HAYWARD (kiwi)

De kiwibes is een kleine kiwivrucht die volledig, dus met schil, kan gegeten worden.
Het zoete vruchtvlees bevat een hoog gehalte aan vitamine C. De langwerpige of ronde, onbehaarde vruchten hebben ongeveer de grootte van kruisbessen. Kruisbes kun je rijp plukken en gelijk opeten maar je kan ze ook vroeger plukken, vanaf juni en dan stoven of verwerken in kruisbessentaart. Werkelijk een lekkernij !

De klimplanten

Er zijn zo’n 25 soorten klimplanten die we kunnen toepassen, van Akebia tot Wisteria, allemaal met hun eigenheid: groeihoogte, groeisnelheid, al of niet groenblijvend, bloeiperiode, … daarom is het erg belangrijk de juiste plant te kiezen voor elke gevel/oriëntatie. 

HDPE kunststof netten zijn uitermate geschikt voor het begroenen van grote oppervlaktes. Er zijn weinig gevelankers nodig, het is licht, sterk en UV-bestendig. Door de grote mazen en voldoende afstand tot de gevel vinden de klimplanten dit een geweldige klimhulp.

De klimplanten die we hier gebruikten vragen weinig onderhoud en zijn uitermate geschikt voor deze oriëntatie, hieronder alvast een overzicht.

Noord oriëntatie

Je vind er onder andere volgende klimplanten terug :

TRACHELOSPERMUM JASMINOIDES (Italiaanse of toscaanse jasmijn)
KLIMROOS GUIRLANDE D’AMOUR
ARISTOLOCHIA MACROPHYLLA (Duitse pijp)
JASMINUM NUDIFLORUM (winterjasmijn)

LONICERA BROWNII en JAPONICA HALLIANA (kamperfoelie)
AKEBIA QUINATA (schijnaugurk)
CLEMATIS ALPINA, MONTANA ALBA, ARMANDII, TANGUTICA (bosrank)
LONICERA HENRYI (kamperfoelie).

Wat zijn groene gevels

Er zijn verschillende vormen van gevelgroen.

Zelfhechtende klimplanten

Zelfklimmers zoals we ze ook noemen zoals klimop of wilde wingerd hechten zich zelf aan de gevel, en kunnen hierdoor op ramen en daken groeien en zorgen zo voor veel onderhoud.

Verticale tuinen

Dit zijn complexe en dure systemen die bestaan uit verticaal geplaatste modules met substraat waarin beplanting wordt aangebracht. Een irrigatiesysteem zorgt voor water en meststoffen.

Groene Gevels

In de natuur groeien klimplanten meestal op een boom of struik. Op een gevel voorzien wij zelf een structuur waarop zij kunnen klimmen, dit noemen wij een klimhulp. Hierdoor groeien de klimplanten enkel daar waar wij willen en is er erg weinig onderhoud nodig.

In de natuur groeien klimplanten meestal op een boom of struik. Op een gevel voorzien wij een structuur waarop zij kunnen klimmen, dit noemen wij een klimhulp. Hierdoor groeien de klimplanten enkel daar waar wij willen en is er erg weinig onderhoud nodig. Dit is dan ook de meest interessante en gevelvriendelijke oplossing.

De stad Ninove kiest voor de pluktuin de beste optie: grondgebonden groene gevels op een klimhulp. Deze hebben het grootste potentieel om straten en pleinen massaal te vergroenen. Hierbij groeien klimplanten vanuit de volle grond op een klimstructuur of klimhulp die aan de gevel wordt aangebracht.

Verbindende groenslingers

Een groenslinger is een speelse groentoepassing en uitermate geschikt om verbindend te werken in smalle buitenruimtes.

Bij twee tegenover elkaar liggende gevels worden er van de ene gevel tot de andere kabels gespannen met wikkeldraad ertussen.
Op die manier worden de klimplanten horizontaal naar elkaar geleid, met een prachtig resultaat tot gevolg.

We kozen hier voor :

  • PASSIFLORA CAE CONSTANCE ELLIOTT
  • CLEMATIS ARMANDII

Wist je dit ?

Met zijn opvallende blauwe bloemen is de passiflora caerulea één van de populairste klimplanten.Toch kunnen passiebloemen veel meer dan alleen maar mooi zijn. Van het extract van de bladeren en bloemen van de passiflora incarnata wordt gezegd dat het een kalmerende en angstremmende werking heeft. Het wordt al eeuwen gebruikt als een kruidengeneesmiddel.