Tegelwippen: doet jouw gemeente mee?
Wie vervangt de meeste tegels door gras, planten, bomen en ander groen? Van 21 maart tot en met 31 oktober barst de strijd los en nemen gemeenten het tegen elkaar op. Door deel te nemen maak je Vlaanderen klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier! Tegelijk is het een mooie opportuniteit om jouw eigen onthardings- en vergroeningsacties aan het kampioenschap te koppelen en zo bekender te maken.
Tegelwippen, wat is dat?
Tegelwippen is een trend die is overgewaaid van onze noorderburen.
De bedoeling is om zoveel mogelijk tegels te’ wippen’, uit te breken, en die te vervangen door groen. Het Vlaams kampioenschap Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober en is een ludieke onthardingswedstrijd, met de optie om als gemeente een strijd aan te gaan met naburige gemeente (in derby’s en poules). Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt heel het land meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!
Hoe meer steden en gemeenten meedoen, hoe meer verharding er verdwijnt. Zo beschermen we Vlaanderen beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Het idee past perfect in het kader van bodemontharding en de aanpak van de problematiek rond het te kort aan water dat in onze bodem infiltreert.
Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen wordt georganiseerd door de Vlaamse Overheid, Breekijzer en het creatief bureau Frank Lee, de initiatiefnemer van de campagne in Nederland. KU Leuven is betrokken voor de wetenschappelijke onderbouwing en impactmeting. De doelstelling is om de grootste TPI-score te halen: waarbij TPI staat voor gewipte Tegels Per Inwoner. Als gemeente kan je hier je eigen vergroenings-/klimaat-/… campagnes aan ophangen. Inschrijven en meer info kan via www.vk-tegelwippen.be. Op de website vind je ook inspiratie en hands-on ondersteuning voor tegelwippers.
Meld jouw gemeente aan en daag andere gemeenten uit. Doe mee met jouw gemeente!
Waarom ?
Ons wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid én draagt het bij aan meer biodiversiteit. Vervang dus je (tuin)tegels door groen!
Als laatste is het voor de biodiversiteit ook heel belangrijk om minder tegels te hebben. Dieren en insecten houden namelijk helemaal niet van tegels, en die hebben we nodig! Wist je dat 70% van wat er dagelijks op ons bord ligt bestuiving door insecten nodig heeft? En dat is natuurlijk nog maar één van de vele redenen waarom wij beestjes nodig hebben.
Groene gevels ?
Groene gevels hebben veel voordelen. Ze verkoelen je huis in de zomer en kunnen in de winter wat warmte vast houden. Daarnaast vertraagt gevelbeplanting de afvoer van regenwater naar het riool en is het een fijne plek voor insecten en/of vogels. Zo dragen ze bij aan biodiversiteit in de stad. En – niet onbelangrijk – het oog wil ook wat. Groene gevels zorgen voor veel groene impact en dragen veel bij aan de groene beleving in een straat. Nóg een voordeel van verticaal groen is dat je maar weinig ruimte op de stoep nodig hebt, door één tegel te wippen kun je al een klimplant laten wortelen en zijn verticale ambities doen de rest.
Hoe kunnen wij helpen ?
Groene Gevels staat steden en gemeenten al meer dan 11 jaar bij met raad en daad voor de vergroening van gevels met grondgebonden klimplanten.
Zo zijn we vaste partner van Gemeente voor de Toekomst met oa. Breekijzer, De Transformisten, Natuurpunt, Velt en nog vele anderen.
We bekijken graag met jullie wat de mogelijkheden binnen jullie gemeente zijn, denk aan info sessies, de aanleg van een demo muur/ demo-wandeling om inwoners te inspireren en mobiliseren, een grote impact scan van het gemeentelijk patrimonium, een XXL muur met hdpe- of rvs-netten, een totaalpakket geveltuintjes of groenslingers.
Waarom wippen? Moeten we geen ander woord zoeken, bv. tegellichten?
Iedereen moet wel een beetje gniffelen bij het woordje 'wippen'.
Belangrijk is dat de campagne een ludieke sfeer uitademt. De keuze voor het woord “tegelwippen” is dus een gerichte keuze, omdat mensen er dan over spreken.
Timing: Waarom een timing buiten het plantseizoen?
De timing loopt samen met het ‘tuinenseizoen’, wanneer mensen graag en veel buiten zijn. We spelen in op het lentegeluk dat mensen overvalt
bij de eerste periodes van warme zon. Na ontharding kunnen tijdens het voorjaar en de zomer eenjarige of meerjarige bloemen en planten worden geplant. Bovendien is er vaak wel wat tijd nodig om werken te plannen en uit te voeren.
De timing is dus perfect om te ontharden in oktober en in het late najaar/vroege winter houtig plantgoed aan te planten, wat inderdaad de geschikte periode hiervoor is.
Types verharding Tellen andere vormen van verharding zoals bijvoorbeeld steentjes, straatasfalt, kunstgras, etc... ook mee?
Alle types verwijderde verharding tellen mee.
Ook halfverharding, kiezels, kunstgras en andere grondbedekkingen die essentiële ecosysteemfuncties van de bodem verhinderen, worden als verharding beschouwd.