Hoe maak je zelf een plantvak voor de aanplant van een groene gevel ?

De lente is in ‘t land dus waarom niet al stillaan dromen van een groenere gevel ?

We geven je hier wat concrete tips hoe je zelf een plantvak kan maken.

Je kan natuurlijk ook de gemeente inschakelen, informeren of een groepsaankoop mogelijk is (kijk hiervoor op https://groenegevels.be/klimhulpen/groepsaankoop/), de combinatie met een lage geveltuin erin zit, of er bijvoorbeeld plek is voor een regenton of een gevelbank…

Maar je kan ook, na het checken van de reglementering, gewoon zelf aan de slag gaan (met of zonder de buren)…

Hoe begin je eraan ?

Stap 1  : maak een plan en kies je plant

Bekijk eerst even hoeveel zon er op je gevel staat, dat bepaalt mede wat welke plant je het beste kunt kiezen. Denk ook na over de beluchting van je kruipruimte en houd je ventilatieroosters zo goed mogelijk vrij van zand en dichte beplanting. Let op gas, water en electriciteitsaansluitingen. Kies zeker voor stevige vaste planten zodat je ze niet ieder jaar hoeft te vervangen.

Stap 2 : verwijder de tegels en bewaar ze

Er zijn per gemeente verschillende regels voor hoeveel tegels je plantvak mag beslaan. Je hebt er meestal geen vergunning voor nodig maar moet wel officieel een aanvraag indienen. De tegels die je verwijdert blijven eigendom van de gemeente, dus bewaar ze goed. tip: leg ze in je kruipruimte om ruimte te besparen, waarschijnlijk blijven ze daar gewoon liggen :-). Je kunt de tegels ook goed gebruiken om de rand mee te maken.

Stap 3 : maak de plantgaten

Verwijder de tegels voor het plantgat, gebruik hiervoor een hamer, beitel, koevoet, en indien nodig een drilboor. Belangrijk is na het verwijderen van de tegels ook onderliggende verhardingen te verwijderen, ongeveer op 40 tot 70 cm diepte voor klimplanten. 

Wel goed oppassen voor beschadiging van nutsleidingen als je dieper gaat.

De planten moeten vrije doorgang hebben naar volle grond. Er mag dus geen stabilisé of chape onder het plantvak meer zitten. Verwijder de stabilisatielaag onder de tegel, tot wanneer je aarde tegenkomt. Het plantvak heeft als afmetingen best minimaal 30x40x30 cm. Hoe groter het plantvak, hoe gelukkiger de klimplant zal zijn. Let er op de plant zelf niet te dicht bij de gevel te plaatsen.

Stap 4 : maak een border en vul het plantvak met tuinaarde

Om trottoir en geveltuin goed gescheiden te houden plaats je een omlijsting van Ecolat of betonnen boordsteen. Als voordelige optie kun je natuurlijk ook de tegels gebruiken die je eruit hebt gehaald als rand, of een paar dakpannen. Vul na het plaatsen van de rand je geveltuin met biologische tuinaarde.

Stap 5 :  plant en werk af

De laatste stap is de leukste. Heb je de plant op de juiste plek, haal hem dan uit zijn potje,  en vul verder aan met de biologische potgrond. Werk af met mulch of  bvb. gehakseld olifantengras of cacaodoppen (en hou zo de katten uit je tuintje). Vergeet niet water te geven.

En nu enkel nog genieten van de groei en bloei aan je voordeur !

Deel een foto van je harde werk op  :  #groenegevelgespot

Deel dit artikel: