De eerste zonnestralen zijn een feit

Het lijkt een beetje vroeg om nu al te denken aan die lange hete dagen die de zomer brengt maar toch loont het de moeite om nu er nu al bij stil te staan.

Met de klimaatopwarming is het meer dan ooit belangrijk na te denken over het koelen van je huis. In plaats van energieverslindende airco’s te installeren kan je ook kiezen voor een natuurlijke groene gevel die koelt in de zomer en de zon net binnenlaat in de winter.

Heb je plaats genoeg dan kan een begroeide pergola een fantastisch duurzame aanwinst  betekenen.

Naast koelen en isoleren, vertragen en verminderen groene gevels de afvoer van regenwater naar het riool. En ze bieden aan verschillende dieren en insecten een schuilplaats, broedplaats en voedsel.

Door klimplanten van vruchtdragende soorten, wijnranken of  bessen te nemen, krijg je vruchten die voedsel zijn voor jezelf en/of voor vogels. Door te kiezen voor vogel- en vlindervriendelijke klimmers en planten wordt de biodiversiteit vergroot.

Denk aan klimplanten zoals Clematis armandii en Toscaanse sterjasmijn. Een zonwering met klimplanten boven de ramen kan daar dienen als zonwering. Om in de winter voldoende zon binnen te laten kies je dan best voor bladverliezende klimmers zoals rode wijnstok, wilde kamperfoelie, kiwi en sierkiwi…

Kies je voor een pergola dan is het leuk dat de klimplanten  groenblijvend zijn en dus geen blad verliezen in de winter. Ook al zit je niet het hele jaar door onder je pergola, toch is het fijn om te weten dat je planten het hele jaar lang groen blijven en dat ze jaar na jaar, zonder al te veel werk, blijven hangen. 

Neem zeker eens een kijkje in onze plantengids en mail voor een voorstel op maat.

Deel dit artikel:

  1. […] Ook klimplanten kun je inzetten om schaduw te creëren, denk dat aan een pergola in de tuin of groene zonwering. Voor nog meer info, lees ook ons artikel: ‘Groene zonwering of pergola?‘ […]

Comments are closed.