Het eerste jaar van kimplanten

Klimplanten worden meestal aangeboden in pot. Ze kunnen dus in feite het hele jaar door aangeplant worden. De herfst en het voorjaar genieten als plantperiode echter de voorkeur.

Plant je in het voorjaar, geef je klimmer dan zeker voldoende water, om te verhinderen dat ze bij warm weer uitdrogen en afsterven. Plant je in het najaar, dan kan je plant nog nieuwe wortels vormen voor de winter, waardoor ze minder last hebben van de droogte het daaropvolgende jaar.

Klimplanten zijn makkelijke planten maar je kan wel enkele dingen doen om de groei en bloei te stimuleren en je plantje happy te houden.

Voeg in het voorjaar een beetje natuurlijke meststof toe, denk brandnetelgier of bananenschillen en dek de bovenlaag af met wat mulch. Lees er meer over in de volgende post: De lente is op komst : tijd voor natuurlijke bemesting.


Vergeet je plantje ook niet af en toe wat water te geven. Bij veel zon is het ook aangewezen om de voet van je plantje wat af te schermen van de zon. Krijgt je plantje veel bezoek van snuffelende viervoeters dan is het zaak van tijdig een lage schutting rond je plantje te plaatsen (30-45 cm hoog) om het tijdens de kwetsbare maanden te beschermen tegen urine. Eens je klimmer wat meer uit de kluiten is gewassen kan je dit dan weer verwijderen.

Snoei aan het begin van de groei

Veel klimplanten worden met een klimrekje of bamboestokje in het potje geleverd, waar ze tegenaan groeien. Laat dat bij het inplanten van de klimplanten niet zitten, maar maak de ranken voorzichtig los en bind ze tegen hun nieuwe klimsteun. Vergeet dan ook niet de ranken van de klimplanten een stukje in te korten. Dat geeft een enorme groeistimulans.

Over snoeien kan je binnenkort in de plantengids meer gedetailleerde informatie vinden per plant. Voor het ogenblik verneem je per seizoen wat je moet doen via onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel: